Scuba duiken rond Pattaya’s Koh Sac eiland

All, Blog Thailand, Centraal Thailand, Duiken Thailand, Thailand, West Thailand

Koh Sac is een klein bijna niervormig eiland dat net ten noorden van Koh Larn ligt. Het is erg populair bij de grote aantallen Aziatische toeristen die naar Pattaya komen, en het water kan erg druk zijn, vooral ‘s morgens. Vanaf de middag vertrekken de toeristen en kunnen de duikers en snorkelaars genieten van de prachtige baai en het overvloedige koraal. Deze baai is het grootste deel van het jaar goed beschermd tegen de heersende winden en het water is kalm en helder.

Er zijn talrijke duikplaatsen rond het eiland, de meeste in het bereik van 3 – 15 meter, hoewel aan de oostkant enkele diepere koralen te vinden zijn op ongeveer 26 meter. De noordoostelijke hoek begint met schoon wit zand en gaat over in de gebruikelijke reeks harde koralen als je het eiland nadert. Hier zijn de koralen op een diepte van 1-6 meter en als je de hoek omgaat worden ze dieper, tot 18 meter. Deze hoek is de thuisbasis van een paar Hawksbill en Leatherback schildpadden, evenals talrijke Grey Nurse Sharks. De haaien zijn echter moeilijk te vinden omdat ze meestal erg schuw zijn en duikers ze moeten zoeken, meestal onder de koraalkoppen.

Als je de hoek omgaat en de diepte toeneemt, wemelt het van de zweepkoralen, tonvormige sponzen, zachte koralen en gorgonian waaiers. Eenmaal de hoek om, gaan de koralen door tot aan de zuidkust van het eiland.

Een interessante duikplaats als je Koh Sac nadert vanuit Pattaya is te vinden direct voor de kleine klifwand op ongeveer 100m diepte op 26m. Deze duikplaats bestaat voornamelijk uit zachte koralen en hydroïden op een vlakke zandbodem en is de thuisbasis van talrijke kolonies zeepaardjes, pijpvissen en drakenvissen. Helaas moet de duiker deze duik op het juiste moment van de dag maken, wanneer alle zachte koralen open zijn, om echt te kunnen genieten van de myriade van prachtige pastel en fluorescerende kleuren die aanwezig zijn.

In de zanderige baai van Koh Sac, als je in noordwestelijke richting van het eiland weg gaat, zijn geen koralen te bekennen. Het gebied is de thuisbasis van een aantal zeer ongewone soorten, waaronder de hierboven genoemde twee, evenals zeepaardjes, Pipe fish, short spined Urchins, Sand dollar Urchins, Star fish Tube en Banded Tube Anemones. Platvissen, Spin krabben, juveniele Octopus en de Periclimes garnaal.

In het westelijke deel van de baai zijn er grote gebieden met ondiep koraal (2 – 4 meter) met overvloedig onderwaterleven dat geschikt is voor zowel de snorkelaar als de duiker, hoewel de snorkelaars moeten oppassen voor de grote hoeveelheid oppervlakteverkeer, jetski’s, bananenboten en speedboten. De beste tijd om hier te zijn is vanaf de middag, wanneer de hordes toeristen het eiland verlaten om terug te keren naar Pattaya. Het is erg jammer dat er geen regels zijn om deze koralen en de bezoekers die ze bekijken te beschermen.

We gaan verder naar de noordwestelijke hoek van Koh Sac, waar de koralen in de baai beginnen. De koralen reiken dieper tot ongeveer 15 meter als de duikers de hoek om gaan. De koralen hier zijn in uitstekende conditie, en het gebied is gecategoriseerd door enorme Boulder Bommies, evenals Tiered Staghorn , Plate, Encrusting, Brain en Mushroom koralen. Het onderwaterleven is er overvloedig en omvat diverse Damsels, Bananenvissen, Koperband vlinders, Bantayan vlinders, allerlei soorten wulpen, Papegaaiduikers, Eekhoorns Jacks en Fusiliers. Er zijn ook een paar schildpadden. Er zijn grijze verpleegsterhaaien, kleine murenen en blauwgevlekte pijlstaartroggen te vinden.

Dit is een uitstekende plek voor duikers (beginners en gevorderden) en snorkelaars.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *