Scubaduiken op het laatste slagveld van de Vietnamoorlog, Koh Tang Cambodja

All, Blog Thailand, Centraal Thailand, Duiken Thailand, Thailand, West Thailand

Koh Tang wordt vandaag meestal vergeten als het laatste slagveld van de Vietnamoorlog. Het ligt in de Golf van Thailand op 35 mijl van de haven van Sihanoukville in Cambodja. Er zijn hier geen gedenktekens, ooit hoorde ik het kenmerkende geluid van een AK47 die door een clip scheurde en gaten in de lucht prikte, afgevuurd in woede over een pokerspeler. Soms hoor je vandaag de dag nog explosies, maar die hebben meer te maken met armoede dan met oorlog, omdat wanhopige mannen hun leven riskeren in een voortdurende strijd om geld te verdienen aan een langzaam aftakelende visgrond die systematisch wordt leeggevist door de Vietnamese en Thaise vissersvloten, die illegaal in Cambodjaans water vissen op inktvis en garnalen vooral. Gelukkig zijn de dynamietontploffingen tot een minimum gereduceerd nu de Cambodjanen dit op hogere niveaus ontmoedigen en er echt wordt toegezien op de naleving ervan.

Onder water zijn er geen zichtbare artefacten of bewijzen dat het slagveld hier was. De Amerikaanse MIA-teams zijn nog steeds op zoek naar een helikopter die tijdens het Mayaguez-incident verloren ging en nooit werd teruggevonden, maar velen hier speculeren dat hij lang geleden werd gevonden, en net als de andere onderwaterwrakken in dit deel van Zuidoost-Azië werd geborgen voor de metalen waaruit ze zijn samengesteld. De iconische helikopter uit de Vietnam-oorlog, bijgenaamd “Heuys”, is voor het grootste deel gemaakt van aluminium, magnesium en titanium, wat een mooie beloning zou opleveren voor de berger.

Koh Tang is tegenwoordig een van de beste duikgebieden in Cambodja met verschillende duikbedrijven in Sihanoukville die nachttrips organiseren naar deze grote onbewoonde eilandengroep. Grote vissen zoals cobias en zeilvissen evenals grote scholen makrelen, snappers en fusiliers zwemmen in grote aantallen over het rif terwijl beschadigde rifgedeelten worden hersteld door moeder natuur, met nieuwe koraalkolonies van “apcora” (een algemeen bekende variëteit is hertshoornkoraal) die in een snel tempo groeien, en de visbestanden die zich beginnen te herstellen. Het duiken is goed, geen drukte en verschillende grote ondiepe secties, evenals de diepe riffen ontsnapten aan schade, dus er is ruim voldoende duikmogelijkheden afgewisseld met de beschadigde koraalbedden. De beroemdste duikplaats in Cambodja is Virgin Reef, dat nog nooit volledig is bedoken vanwege zijn grote omvang, gezegend is met gezonde visbestanden en enkele verbazingwekkende koraaltuinen die zich honderden meters van het eiland uitstrekken.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *