Een korte beschrijving van het eten en de cultuur van Thailand

All, Blog Thailand, Centraal Thailand

Thailand eten
Het lijdt geen twijfel dat voedsel deel uitmaakt van elke bijeenkomst en zo een onderdeel wordt van sociale gelegenheden of zelf een reden om feest te vieren. Normaal gesproken bestaat, volgens de westerse cultuur, een normale maaltijd in een restaurant uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht. Maar in Thailand is de gewoonte een beetje anders, omdat er niet één gerecht voor één persoon is. Over het algemeen eten alle aanwezigen in een bijeenkomst samen hetzelfde gerecht. Het is dus beter om met veel gasten samen rond de tafel te zitten dan met een of twee, want alleen eten brengt ongeluk in het land.

Een van de goede dingen van Thais eten is dat ze nooit de restjes weggooien, omdat ze dat als onheilspellend beschouwen en als een wraakactie op een vrouwelijke godheid, de ‘God van de rijst’. Over het algemeen zijn er vier smaakmakers in het Thaise eten: zoet, zuur, zout en pikant. Het eten is pas voldaan als het alle vier de smaken bevat. De Thaise maaltijden bestaan meestal uit vlees, vis, noedels, groenten en soep, gevolgd door desserts met vers fruit en kleurrijke rijstwafels. Naast de maaltijden zijn er snacks bestaande uit kip- of rundvleessaté, loempia’s, salades, rauwkost met pittige dipsausjes en zoetigheden.

Thaise cultuur
De Thaise cultuur is sterk beïnvloed door het boeddhisme, naast enige invloed van het hindoeïsme en andere Zuidoost-Aziatische buurlanden. Thaise kunst is het belangrijkste onderdeel van de Thaise cultuur. Boeddha beeld is het belangrijkste bestanddeel in verschillende periodes met verschillende stijlen. Op dit moment is er een fusie van traditionele kunst met moderne technieken. India heeft ook veel invloed gehad op de Thaise literatuur. Het meest opmerkelijke werk is Ramakien, de versie van het Indiase epos Ramayana. De poëzie van Sunthorn Phu is ook vrij beroemd in Thailand.

Aan gesproken drama wordt in Thailand geen belang gehecht, maar in plaats daarvan is er de Thaise dans, verdeeld in drie categorieën – Lakhon, Likay en Khon. Een vorm van schaduwspel, Nang Drama, is populair in het zuiden van Thailand. Volksmuziek en klassieke muziek hebben beide hun betekenis naast de popmuziek.

Daarnaast is een van de veel voorkomende gebruiken in Thailand de Wai, een gemeenschappelijk gebaar dat vergelijkbaar is met het Indiase Namaste. De gastvrije en gulle mensen van Thailand betonen veel respect en eer aan hun ouderen, omdat dit de kern is van hun geloof en spirituele overtuiging. Zegeningen vragen aan de ouderen wordt beschouwd als een belangrijk teken van respect.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *